Uusi liiketoimintamalli tuo merkittävät investoinnit Suomeen – KPA Unicon ja Infranode ovat perustaneet yhteisyrityksen Varmalämpö Oy:n

Kuntien energiayhtiöt ja muut lämmöntuottajat ovat haasteiden edessä, miten uusinvestoinnit ja tiukkenevien päästönormien vaatimat muutosinvestoinnit toteutetaan tulevaisuudessa. Näitä investointeja varten kuntien energiayhtiöiden pitäisi ottaa lisää velkaa. Samalla tuotot laskevat, ja se tuntuu kuntataloudessa ja kuluttajahinnoissa.

KPA Unicon ja Infranode ovat yhdessä rakentaneet uudentyyppisen konseptin, jota ei ennen ole kokeiltu. Tuotantoa ei ulkoisteta, vaan kyse on kumppanuudesta, jossa asiakas hankkii polttoaineen ja myy energian eteenpäin, tai käyttää sen itse Varmalämmön omistamalla laitteistolla. Käytettävyys taataan jatkuvilla käyttö- ja ylläpitopalveluilla, jotka perustuvat KPA Uniconin osaamiseen ja pitkään kokemukseen.

Palvelumallit ja elinkaarimallit ovat tulossa osaksi kuntien energiantuotantoa, jotta ne pystyvät takaamaan huoltovarmuuden kohtuullisin kustannuksin. Varmalämpö Oy:n kautta tarjottavat mallit tulevat parantamaan kunnallisen energiasektorin tuloksentekokykyä, kun tuotanto on kustannustehokasta ja taseita ei tarvitse paisuttaa uusilla investoinneilla.

KPA Uniconin ja Infranoden yhdessä kehittämä konsepti tarjoaa toisenlaisen ratkaisun: lämmöntuottolaitoksen voi myös hankkia palveluna.

Ruotsissa toimintansa aloittanut pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja Infranode ja pieksämäkeläinen lämpökattiloita valmistavan KPA Unicon ovat perustaneet Varmalämpö Oy:n 22.1.2018. Perustettu yritys alkaa toimittaa lämpökattiloita 10-25 -vuotisilla käytettävyyssopimuksilla suomalaisille lämmön tuottajille, kuten kuntien energiayhtiöille ja teollisuudelle. Kumppanuus mahdollistaa myöhemmän laajentamisen Ruotsin ja Norjan markkinoille, joilla Infranode jo rahoittaa kaukolämmön tuotantoa.

Alkuvaiheessa Varmalämpö Oy:n tavoitteena on hankkia 15-20 asiakasta. Yksittäisten laitosten hinnat asettuvat 2-30 miljoonan euron haarukkaan, koosta riippuen.
 
Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranodella on 10 henkinen investointitiimi ja toimistot Helsingissä, Tukholmassa sekä Oslossa. Se hallinnoi 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat LähiTapiola, Euroopan investointipankki, Folksam, KPA Pension, Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto ja IMAS Foundation. Infranode on sisaryhtiö Areim AB:lle, joka on vakiintunut Pohjoismainen kiinteistösijoitus-ja neuvonantoyhtiö. http://infranode.se/fi/

KPA Unicon tuottaa elinkaaripalveluja vastuulliseen kaukolämmön, höyryn ja sähkön tuotantoon. Yritys on perustettu vuonna 1990 ja on toimittanut yli 300 biomassa- sekä yli 2000 öljy-kaasukäyttöistä laitosta Suomeen ja kansainvälisille markkinoille. Konserni työllistää noin 250 energia-alan ammattilaista ja sen liikevaihto oli vuonna 2017 noin 80 MEUR ja tulos vahvasti positiivinen. Yritys koostuu emoyhtiö KPA Unicon Group Oy:stä ja sen tytäryhtiöistä KPA Unicon Oy:stä Suomessa sekä kansainvälisistä tytäryhtiöistä Ranskassa, Venäjällä, Ukrainassa, Kroatiassa ja Chilessä. Yhtiön päätoimipaikka on Pieksämäellä ja energiateknologiaa valmistavat tehtaat Kiuruvedellä sekä Lapualla. www.kpaunicon.fi

Uutisarkisto